Maandproject


September 2017:

Ethiopië: Opzetten van Medium Medical Clinic, Wolisso.
Ethiopië behoort tot de allerarmste landen van de wereld. Gezondheidszorg is gratis in het land, maar allerlei zaken moeten toch betaald worden. De allerarmsten zijn hiervan de dupe. In Wolisso is een regionaal ziekenhuis dat een gebied verzorgt met meer dan een miljoen inwoners. Het ziekenhuis is overvol.
Nu is er een particulier initiatief ontstaan om in Wolisso een Medium Clinic zonder winstoogmerk op te zetten, waar patiënten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige basiszorg. Het initiatief komt van een zeer vakbekwame en integere professor die een zeer goede naam heeft in zowel de moslim- als de christelijke gemeenschap. De kliniek zal zeker invloed hebben op de basiszorg voor de allerarmsten. Aan KOOK wordt gevraagd om een substantiële bijdrage hieraan te leveren.

Kenya: slaapzaal voor meisjes bij het Vocational Trainingsinstitute in Kaplamai.
Kaplamai ligt in West kenya. Het is bijna uitsluitend agrarisch gebied. De mensen zijn arm. De jeugdwerkloosheid ligt boven de 50%. De uittocht naar de steden is hoog. Om hier iets aan te doen is het Vocational Trainingsinstitute opgericht met werkplaatsen voor opleiding tot timmerman, loodgieter, automonteur, elektricien, metselaar, naaister, kapster en ICT-er. De school telt nu 50 leerlingen. Er komen jongens en meisjes van ver. Voor de jongens is al een slaapzaal ingericht. Nu moet er ook eentje voor meisjes gebouwd worden.

India: inrichting van het 7e zorg- en onderwijscentrum in Andhra.
Andhra is een landbouwgebied waar het economisch slecht gaat. Een inkomen verwerft men alleen in het zaai- en oogstseizoen. In deze periode verdient men een dagloon waar je één dag van kunt leven. Om de tussenliggende periode te overbruggen worden de kinderen meegenomen om te werken. Er wordt ook prostitutie bedreven met als gevolg HIV-besmettingen. Door zorg- en onderwijscentra te bouwen hoopt men de kinderen uit de armoede te halen en een toekomst te geven. De ouders hebben het ook iets beter omdat er voor de kinderen wordt gezorgd. En later zullen de kinderen beter in staat zijn om voor hun ouders te zorgen.

Guinée: renovatie van drie klaslokalen van de lagere school in Lola.
Deze drie lokalen zijn in 1958 gebouwd. Door gebrek aan middelen is het gebouw niet voldoende onderhouden. De constructie van het gebouw is wel goed Maar er moeten o.a. enkele dakplaten vervangen worden, in de klaslokalen worden plafonds aangebracht, het stucwerk wordt vernieuwd en deuren en stalen roosters voor de kozijnen moeten opgeknapt en de vloeren gerepareerd worden.