Maandproject


Projecten in de maand maart.
Guinee: Bouw van een brug over de rivier de Gèoulon bij het dorp Bangoueïta.

Bangoueïta ligt op 15 km. van de provinciehoofdstad N’Zérékoré. De meerderheid van de bevolking is analfabeet en leeft van de landbouw. Er is geen stromend water of elektriciteit. Van de regering valt weinig hulp te verwachten. De bevolking heeft zelf wegen aangelegd.
De mensen hebben nu een comité opgericht om een betonnen brug te bouwen over de rivier de Gèoulon. In droge periodes loopt iedereen door de bedding naar de overkant waar de landbouwgronden liggen, maar in de regentijd is dat niet mogelijk. En juist dan moet het land bewerkt worden. Daarom is een brug noodzakelijk.
Mali: Schoolmeubels voor een schooltje in Timboli.
Timbolo, 30 km. ten noordwesten van Timboektoe telt zo’n 50 families. Voor hen is een schooltje gebouwd. Dat draait nu twee jaar. Tot op heden is het niet gelukt geld bijeen te brengen voor schoolmeubilair. De kinderen werken op matjes op de grond.
Sri Lanka: Bouw van een kleuterschool in Koppavely (Oost Sri Lanka).
Het oosten van Sri Lanka kampt met veel armoede en problemen die ontstaan zijn door de burgeroorlog. De infrastructuur is slecht, het landbouwgebied heeft geen prioriteit bij de wederopbouw. De belangrijkste bron van inkomsten is rijstteelt en visserij. Het plan is om een kleuterschool te bouwen voor 50 tot 70 leerlingen.
Eritrea: opleiding gezond koken in Geza Banda.
In Eritrea heerst een zware dictatuur. Het land is straatarm, buitenlandse hulp wordt niet toegestaan. De enige beschikbare hulp komt van de rooms-katholieke ‘Daughters of Charity’. In de stad Keren runnen de zusters het Women Promotion Center waar arme vrouwen les krijgen in naaien en borduren. In de kliniek van de zusters blijkt dat veel gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door slechte voeding. Het idee is de arme vrouwen die naai- en borduurles krijgen ook een kookcursus aan te bieden waar ze leren bewuster en veelzijdiger te koken, zodat ziekte en ondervoeding terug kan worden gedrongen.
Filippijnen: Watervoorziening voor gemeenschap in Sitio Datal Kadi.
De Lumad is één van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen op het eiland Mindanao. Ze worden ernstig in hun bestaan bedreigd door landonteigening, waardoor ze worden verdreven uit hun leefgebied. Er wordt hulp gevraagd voor Sitio Datal Kadi in zuid Cotabato. Deze gemeenschap bestaat uit 32 families. Slechts twee families bezitten een toilet in de vorm van een gat in de grond.
Er is een school die 68 leerlingen telt verdeeld over twee lokalen. De leerlingen hebben vaak geen schoolmaterialen. Bijna elk kind is ondervoed en heeft gebrek aan schoon drinkwater. Daardoor hebben de kinderen vaak diarree en ook tbc. Op 2 km. afstand van de school is een waterbron. Daar moet een opvangbak komen en bij de school een drietal watertappunten. Rond dit project wordt instructie gegeven over hygiëne, gezond eten, biologische landbouw en bosaanleg zodat er water beschikbaar blijft in het gebied waar ze wonen.