Maandproject


Projecten in de maand december.
Liberia: elektriciteit door zonne-energie voor een kliniek in Stewart Town.

Liberia, gelegen aan de westkust van Afrika heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Het is een van de armste landen ter wereld. De regio waar het project wordt uitgevoerd is een van de minst ontwikkelde provincies van Liberia. De levensomstandigheden van de mensen zijn moeilijk.
Een tijdens de burgeroorlog (1990-2004) verwoeste zendingspost is herbouwd. Er staat weer een kliniek, een school en een kerk. Alles moet nog verder ontwikkeld worden. De kliniek heeft twee verpleegkundigen, een verloskundige met wat ondersteunend personeel, maar er is geen arts beschikbaar. Er zijn vrijwel geen artsen in Liberia. De verpleegkundigen en de verloskundige doen dat werk.
Een continue stroomvoorziening ontbreekt ook in deze kliniek. Als patiënten na zonsondergang aankomen, kunnen ze vanwege de duisternis niet geholpen worden. Elektriciteit opgewekt door zonne-energie is de oplossing voor dit probleem.
Brazilië: Verbetering van opvanghuis voor mannen van de straat in São Gonçalo.
Pater Antoon Revers is een oude bekende van KOOK. Zijn werk onder de daklozen van São Gonçalo is meermalen ondersteund. Hij richtte de Alberque da Misericordia voor hen op. De pater is overleden in maart van dit jaar. Het werk wordt voortgezet door pater Herman Vernooij. De Alberque vangt mannen op die op straat leven. Er is plaats voor 44 mannen die allemaal een taak hebben.
Deze aanvraag betreft het verlagen van het dak om het gebouw te isoleren tegen hoge en lage temperaturen. Deze klus wordt door de bewoners uitgevoerd. Verder zijn 10 ventilatoren en 44 matrassen aan vervanging toe en moet er een nieuwe grote oven komen met nieuwe pannen.
Guinée: Renovatie van vier klaslokalen van een middelbare school in N’Zérékoré.
De Republiek Guinée is meer dan 50 jaar onafhankelijk, maar het land is ver achtergebleven in ontwikkeling door economische, sociale en politieke problemen. De ebola-epidemie heeft de situatie verergerd.
Slechts 55% van de kinderen gaat naar de lagere school en 9% van hen maakt de school af. Kinderen met een diploma van de lagere school mogen door naar het middelbaar onderwijs. De middelbare school Ste Marie is in 1956 door de kerk gebouwd en in 1968 genationaliseerd door het communistische regime. In 2012 kreeg de kerk de school in desolate toestand weer terug. Op dit moment telt de school 700 leerlingen die opgeleid worden voor een diploma. De school moet nodig gerenoveerd worden.
Kenia: Renovatie van een school voor verpleegkundigen in Kilgoris.
Kenia kent een stabiele economische groei van 4 tot 7% per jaar. Alle kinderen volgen basisonderwijs. Het missieziekenhuis in Kilgoris is een centraal ziekenhuis dat een groot gebied bestrijkt. Mede met hulp van KOOK is er een goede watervoorziening gerealiseerd (en groentekassen). Het is een uitdaging om goed getraind personeel aan te trekken want in de directe omgeving is geen enkele opleiding te vinden. Het plan is om zo’n opleiding zelf op te zetten in een gebouw dat ooit een School of Nursing was. Het gebouw moet opgeknapt worden.