Maandproject


Maart 2018:

Zuid-Afrika: bouwmateriaal en literatuur voor twee kippenprojecten in Nqutu.
Het Nqutu-district is een afgelegen regio. Op 350 km. afstand ligt de dichtstbijzijnde stad Durban. In dit gebied wonen Zulus. Door droogte en onvruchtbare grond is het gebied alleen geschikt voor kleinschalige landbouw voor eigen gebruik. Het werkeloosheidscijfer is 44% en ca. 30% van de bevolking is besmet met HIV/AIDS. Stichting Sizanani biedt ontwikkelingssteun in dit gebied, begeleidt kleinschalige projecten tot ze succesvol draaien en heeft erna een adviserende rol. Daarnaast is de stichting actief in het bestrijden van de verspreiding van HIV/ AIDS.
Veertien lokale dorpelingen (veertien gezinnen) hebben zich opgegeven voor 2 kippenprojecten. Er zijn al 12 draaiende kippenondernemingen. Deze projecten zijn niet afhankelijk van het weer en leveren een vaste inkomstenbron op.
Kenya: fietsen voor middelbare scholieren in Kisumu.
Middelbare scholieren die in de arme buitenwijken wonen doen er gemiddeld zo’n 50 minuten over om naar school te lopen. Vooral meisjes kunnen door zo’n afstand afhaken. Dit project beoogt scholieren snel en goedkoop vervoer naar school te geven en daarmee de kans op het behalen van een diploma te vergroten.
Somalië: vissersboten voor nomaden in Eyl, Puntland.
Door de verschroeiende droogte van de afgelopen jaren is de nomadenbevolking in Puntland in het hart getroffen. Velen verloren hun vee en daarmee hun middelen van bestaan. Op zoek naar werk trokken ze naar de steden waar al een tekort aan werk was.
Nederlandse Somaliërs hebben een actieve ontwikkelingsorganisatie gevormd, Stichting Kaalo, om bij te dragen aan de wederopbouw van Puntland. In de vissersplaats Eyl realiseerde de stichting in 2014 een visserijproject. Door dit project is de lokale bevolking vis gaan waarderen, de vraag ernaar is nu groot. Dit project voorziet in de aanschaf van 2 vissersboten, een koelinstallatie, visnetten, reddingsvesten en een opleiding tot visser. Het geeft werk voor 20 families: de vrouwen op de wal en de mannen op zee.
Ethiopië: IT- en Solarproject, Konchi.
West Wollega, de regio waarover het hier gaat is een van de armste van Ethiopië. Stichting Schoolproject Ethiopië wil het IT-onderwijs op de lagere school bevorderen. Daarvoor moeten 6 computers aangeschaft worden en een solarsysteen om de computers goed te laten functioneren.
Guatemala: een nieuw dak voor Campamento Canaán, Chimaltenango.
In 1996 kwam er een einde aan een 36 jaar durende burgeroorlog. Onder de Maya’s vond er een genocide plaats. Nog steeds hebben de Maya’s minder rechten en moeten ze een leven opbouwen in streken waar landbouwgrond en weersomstandigheden slechter zijn dan elders. Gevolg is één van de hoogste ondervoedings- en kindersterftepercentages ter wereld.
AMG Guatemala richt zich op gezondheidszorg en onderwijs voor kinderen en jongeren tussen de 3 en 18 jaar. De kinderen uit de stad hebben veel te maken met drugs gerelateerd en fysiek geweld, ouders zijn vaak drugs/ alcoholverslaafd. Kinderen op het platteland groeien op in extreme armoede. Alle kinderen van AMG-scholen in de leeftijd van 12-18 jaar (3200 kinderen per jaar) krijgen één keer per jaar een week in Campamento Canaán. Het is een week waarin ze helemaal weg zijn van de dagelijkse realiteit en onbezorgd kunnen spelen en dansen. Het 40 jaar oude dak van de hoofdsalon heeft ernstige lekkage en moet dringend vervangen worden.