Maandproject


Modernisering vakopleidingen voor jonge aspirant-ondernemers in Burkina Faso.

De jeugdwerkeloosheid is een groot probleem. 75% van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar heeft geen beroepskwalificatie. Voor jongeren in Burkina Faso, en met name in de regio Noord waar het project wordt uitgevoerd, is het van belang dat zij perspectief op een fatsoenlijk bestaan hebben. Burkina Faso wordt de laatste jaren geteisterd door terroristische aanvallen. Voor jongeren is het verleidelijk zich bij de terroristen aan te sluiten. Het grootste deel van de bevolking van de regio Noord woont op het platteland en leeft van de opbrengst van hun land en vee. Dit is vaak nauwelijks genoeg om de eigen familie te voeden.

WOL en haar partner DSF werken al vanaf 2008 aan de ontwikkeling van beroepsonderwijs vanuit een eigen onderwijscomplex Zoodo in Ouahigouya. Hiervoor heeft KOOK ook een bijdrage geleverd door medefinanciering van de opleiding rurale mechanica. Inmiddels kiezen steeds meer jongeren voor beroepsonderwijs. Nu blijkt dat alleen een vakopleiding geen garantie is voor het vinden van werk. Jongeren die zelf een eigen bedrijf op willen zetten beschikken niet over ondernemerscompetenties.

Daarom moet er een trainingscentrum komen om jonge aspirant-ondernemers te trainen en te begeleiden naar het opzetten van een legaal en levensvatbaar bedrijf. Onderdeel hiervan is ook de modernisering van de bestaande werkplaatsen om aan te kunnen sluiten bij de veranderde vraag van de markt. Als de leerlingen met moderne en meer geavanceerde apparatuur en machines om kunnen gaan, kunnen zij een examen doen op een hoger niveau.

KOOK draagt bij aan de modernisering van de werkplaatsen. Het gaat hierbij onder andere om industriƫle naaimachines en borduurmachines voor de naaiopleiding, geavanceerde apparatuur voor de opleiding lassen en metaalbewerking, moderne automotoren en meet-, regel- en controleapparatuur voor de opleiding autotechniek, zonnepanelen en installatieapparatuur voor de opleiding tot elektricien.