Maandproject


Malawi: 2 Kleedkamers en 10 wc’s voor de Sosola Primary School in Balaka

Malawi is een van de armste landen ter wereld. De economie is gebaseerd op kleinschalige landbouw. De regering is sterk afhankelijk van externe hulp om ontwikkelingsdoelen te halen, zoals uitbreiding van de economie, verbeteren van het onderwijs, gezondheidszorg en milieubescherming.

Het Balaka-district ligt in het oosten van Malawi. Er wonen 205 mensen per vierkante kilometer, zowel christenen als moslims. De meesten zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw en moeten rondkomen van minder dan 1 US-dollar per dag.

In 1941 is de Sosola Primary School opgericht die momenteel 916 leerlingen telt en 36 docenten. De toiletten zijn beschadigd en gevaarlijk om te gebruiken. Het gevolg is dat kinderen buiten het toilet al hun behoeftes doen. Dit maakt hen vatbaarder voor ziektes. Er zijn geen kleedkamers waar meisjes hun maandverband kunnen verwisselen. De meeste meisjes blijven de hele week thuis wanneer ze menstrueren. Na verloop van tijd vallen de studieprestaties tegen en raken ze achter op de lessen, gevolgd door voortijdig verlaten van school. Deze meisjes worden kwetsbaar voor gender-gerelateerd geweld omdat ze vaak vroeg trouwen met oudere mannen die dominant zijn in huis. Ouders zijn vaak niet in staat om hun kinderen te onderhouden. Vooral meisjes worden daarom uitgehuwelijkt.

Om dit tegen te gaan ondersteunen wij het volgende:

Het graven van 3 latrines. Eén latrine is bestemd voor twee kleedkamers en 4 toiletten voor meisjes gesitueerd in één gebouw die gedeeltelijk omheind wordt zodat een meisje zich veilig voelt wanneer ze binnen is. De tweede latrine is bestemd voor 6 toiletten in één gebouw voor jongens en de derde latrine is bestemd voor de toiletten van de leerkrachten.

Verder ondersteunen we deze maand projecten in de volgende landen:

Mali: Gereedschap voor een centrum waar beroepsopleidingen worden gegeven aan kansarme jongeren. Hier worden jongeren opgeleid tot timmerman, lasser e.d.

Rwanda: Naaimachines voor beroepsopleiding jong volwassenen, veelal weduwe en wezen. Met deze door de overheid erkende naaiopleiding kunnen zij zelfvoorzienend worden.

Ghana: Een computerlaboratorium op het trainingscentrum voor 15 dove jongeren die een basiscomputertraining krijgen.

Tanzania: Aanleg schoolplein en bouw eetruimte en 2 extra toiletten in ruraal gebied. Dankzij dit project en daarmee de afbouw van een basisschool, kunnen kinderen vanaf de kleuterklas deelnemen aan het onderwijs.

Ghana: Bouw nieuw en hygiënisch toiletgebouw. Het huidige gebouw is vervallen. Wat vooral bij meisjes veel uitval veroorzaakt. De toelage vanuit de overheid is niet toereikend voor de kosten.

KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika: Machines en materiaal voor kleine lokale naai-ondernemingen. Vrouwen krijgen een opleiding en voeren dan lokale opdrachten uit. Hiermee genereren zij inkomsten voor hun gezin.